Goju Ryu Karate

Voor jong en oud - Begeleide training op ieders niveau - Traditionele Karate
Conditietraining - Zelfverdediging - Kompetitie en Stage mogelijkheid
Gediplomeerde Bloso trainer

Een club voor iedereen

 

Stage mogelijkheden

Binnen en buitenlandse stage mogelijkheden

Kompetitie mogelijkheid

Onze club neemt op regelmatige tijdstippen deel aan regionale / nationale en internationale kompetities en haalde reeds verscheidene resultaten op alle niveaus.

Toffe clubsfeer

Naast het karate gebeuren organiseert onze club ook nevenactiviteiten om de vriendschapsband tussen de leden aan te scherpen en om de ouders van de jeugdige leden meer te betrekken bij het clubgebeuren.

themed object

Goju-Ryu Uchiage-Kai Karate-do
Belgian JFK Goyu-Ryu Karate Associatie - BGKA

get in touch

Login

Forgot your password?

Goju Ryu Karate

Algemeen

Wanneer aan echte Goju beoefenaars gevraagd wordt de oorsprong van de naam GOJU uit te leggen, zullen zij terecht antwoorden dat de naam is samengesteld uit twee woorden, namelijk GO en JU hetwelk respectievelijk Hard en Zacht betekent.

Chojun Miyagi

De meer gevorderde beoefenaars zullen aan deze uitleg toevoegen dat Chojun Miyagi (1888-1953), oprichter van dit systeem, deze naam vestigde geïnspireerd door de Okinawa Bubishi, met name het derde vers van de acht stelregels van Quan-Fa (Kempo Hakku): " Ho wa go ju donto su ". Terwijl de eerste definitie 100% correct is, is de tweede waarschijnlijk juist, zoniet een legende.

Het Goju principe wordt gekarakteriseerd door het "Fujien Quan-Fa" uit het uiterste zuiden van China. Dit principe was oorspronkelijk in Okinawa gekend als "Hanko-ryu" (half-hard), de eerste naam die door Miyagi en Mabuni gegeven werd aan hun karate, toen zij samen trainden. Pangainoon, een chinese term gebruikt door Kanbun Uechi om zijn stijl te noemen, betekent identiek hetzelfde. Het is slechts in 1929 dat Chojun Miyagi "Goju-ryu" als de naam voor zijn stijl zou vestigen. Goju kan worden begrepen als: "De harmonieuse combinatie tussen hard en zacht".

Er bevinden zich twee systemen in Miyagi's Goju-ryu. Het eerste vertegenwoordigt Kanryo Higashionna's basiskata Sanchin en zijn harde kata's zoals Sanseiru, Seisan en Pechurin (later door Miyagi Superinpei genoemd). Het tweede vertegenwoordigt een door Miyagi zelf gecreëerd en geperfectioneerd systeem dat later werd gevormd door de basiskata Tensho en de zachte kata's zoals Saifa, Seiyunchin, Seipai, Shisochin en Kururunfa. Er zit dus ook een verborgen betekenis in de naam Goju, gelinkt aan zijn dubbele oorsprong. Eigenlijk bewaarde Miyagi de harde kata's van zijn meester Kanryo Higashionna (To-onna) en voegde er de zachte aan toe om zijn persoonlijke stijl te vervolledigen. Dit harde en zachte kata-systeem zou ook de werkelijke oorsprong kunnen zijn van de naam "Goju".

Miyagi vertelt zelf in zijn pamflet "Toudi-do Gaisetsu" (een schets rand karate-do) van 23 maart 1934 dat "Goju-ryu" zijn oorsprong kende in een Chinese Kempo School dewelke zich in Naha (Okinawa) vestigde rand 1828. Hij refereert zelfs niet naar zijn meester Higashionna (To-onna) als de oorsprong voor zijn stijl, maar wel naar deze Chinese Kempo School. De gekende meesters, naar aile waarschijnlijkheid verwant aan deze school zijn o.a.: Sakiyama Kitoku, Aragaki Seisho, Kojo Taitei, Nakaima Norisato en Higashionna Kanryo. De mysterieuse Ryu RyuKo, dewelke verondersteld wordt de meester van Higashionna te zijn, zou leraar of raadgever van voornoemde school kunnen geweest zijn. Bijgevolg is Kanryo Higashionna niet de enige bron van het "Goju-ryu", gezien hij enkel de kata's Sanchin, Sanseiru, Seisan en Superinpei doorgaf. Waarom andere kata's uit deze oude Naha-te School, zoals Niseishi, Anan, Sochin en Unsu niet in Miyagi's Goju-ryu werden opgenomen is niet geweten en zal men nooit meer kunnen achterhalen.

Leo Van Bortel Sensei

 

Karate beoefenen kan niet zonder respect voor de tegenstander.
Met zelfbeheersing en doorzettingsvermogen leert men kracht, snelheid en reactievermogen te ontwikkelen. De beoefening van Karate geeft harmonie van lichaam en geest. Hoe meer men traint, hoe meer vorderingen men maakt. Behalve een grote technische vaardigheid en kennis maakt het evenwicht tussen geest en lichaam iemand tot een gewaardeerd karateka.

 

slide up button