Goju Ryu Karate

Voor jong en oud - Begeleide training op ieders niveau - Traditionele Karate
Conditietraining - Zelfverdediging - Kompetitie en Stage mogelijkheid
Gediplomeerde Bloso trainer

Een club voor iedereen

 

Stage mogelijkheden

Binnen en buitenlandse stage mogelijkheden

Kompetitie mogelijkheid

Onze club neemt op regelmatige tijdstippen deel aan regionale / nationale en internationale kompetities en haalde reeds verscheidene resultaten op alle niveaus.

Toffe clubsfeer

Naast het karate gebeuren organiseert onze club ook nevenactiviteiten om de vriendschapsband tussen de leden aan te scherpen en om de ouders van de jeugdige leden meer te betrekken bij het clubgebeuren.

themed object

Goju-Ryu Uchiage-Kai Karate-do
Belgian JFK Goyu-Ryu Karate Associatie - BGKA

get in touch

Login

Forgot your password?

Goju Ryu Uchiage Kai

De Meesters

Shihan Leo Van Bortel ( 1939 - 2008 )

Leo Van Bortel Shihan was een fervent Goju-ryu beoefenaar, welk hij ongetwijfeld heeft overgedragen op al zijn dan-gegradueerden. Hij was een van de pioniers van het Belgische Karate-do en zal ongetwijfeld een bron van inspiratie blijven voor eenieder die op zoek is naar het ware Karate-do.

Leo Van Bortel Shihan, begon in februari 1973 met Kyokushinkai Karate te Antwerpen. In Maart 1976 kwam hij in contact met Shihan Cor Vermelis uit Rotterdam. Deze was net terug van een stage van 6 maanden in de Honbu dojo van Grootmeester Yamaguchi Gogen in Tokyo. Leo Van Bortel Shihan wisselde toen het Kyokushinkai voor Goju-Kai.

Na een grondige herscholing behaalde Leo Van Bortel Shihan op 3 september 1977 zijn 1° dangraad onder Hanshi Yamaguchi Gogen. In April 1978 bevestigde hij met succes deze dangraad voor de gradencommissie van de Belgische Karate Associatie v.z.w. erkend door E. K. F. en de toenmalige W.U.K.O.

Leo Van Bortel Shihan volgde vele Goju-ryu stages, zowel in Duitsland, Canada als Japan. En dit telkens bij zeer gerenommeerde Goju-Kai leraren van de Japan Karate-do Federation, zoals Hirano Osamu, Tabata Tetsuo, Shiomi Akira, Matsuo Koji, Soma lsamu, Kurai Toshiyuki en vooral Uchiage Takeshi Shihan. Tevens trainde hij onder leiding van de grootmeesters Kisaki Tomoharu en Uchiage Kenzo Hanshi; rechtstreekse leerlingen van Miyagi Chojun.

Vanaf 1988 is Leo Van Bortel Shihan aangesloten bij J.K.F. Goju-Kai. In 1992 trainde hij opnieuw met Uchiage Takeshi Shihan. Op diens uitnodiging nam hij, samen met 14 andere wereldwijd geselecteerde Goju-ryu leraren, deel aan het Masters Seminar in Richmond - Canada. Daar kreeg hij les van o.a. Soma lsamu, Kurai Toshiyuki, Uchiage Takeshi Shihan (zijn grote voorbeeld) en niet in het minst van Uchiage Kenzo Hanshi zelf. Aan deze stage heeft hij intussen reeds enkele malen kunnen deelnemen.

Op 30 juni 1995 vertrok Leo Van Bortel Shihan met zijn goede karate-vriend Hans van Baal (5° Dan Goju-Ryu) uit Rotterdam en Chris Van Velthoven (3° Dan Goju-Ryu) uit Lommel voor een volledige maand op stage naar Japan.

Door toedoen van Hirano Osamu Sensei werd hen toen de mogelijkheid geboden te trainen in de verschillende J.K.F. Goju-Kai dojo's van Wakayama, Osaka en Kyoto.

Op uitnodiging van Mario Wolfram werd hij recent nog door Dr. Friedrich Gsodam, als enige Belg toegelaten op de Jun Do Kan stage in Hollabrun - Vienna onder leiding van Sensei Yasuda Tetsunosuke . Deze laatste is samen met Sensei Koshin Iha de opvolger van Hanshi Miyazato Eiichi's Jun Do Kan in Naha (Okinawa-Japan). Miyazato Eiichi overleed op 18 december 1999 op 77-jarige leeftijd.

Shihan Uchiage Takeshi

Uchiage Takeshi Shihan werd geboren in Osaka-Japan in 1948.
Hij zette zijn eerste stappen in het Goju-ryu Karate-do in de dojo van zijn vader Hanshi Uchiage Kenzo op 6 jarige leeftijd.
Hij trainde later ook Kenyu Ryu onder meester Nakano Tadao aan de Tenri University in Nara-Japan, waar hij Lichamelijke Opvoeding volgde.

Tijdens deze universitaire periode trainde hij dagelijks en haalde reeds het niveau van 3° Dan, alsook verschillende eerste plaatsen tijdens de Universitaire Kampioenschappen in Japan.
Tevens beschikt hij over een 1° Dan Sumo, die hem werd uitgereikt tijdens zijn hogeschool opleiding, door de "Japanse Sumo Federatie". Sumo is trouwens de meest populaire sporttak in Japan.

Nadat hij in 1971 afstudeerde als Licenciaat Lichamelijke Opvoeding werd hij trainer/coach van de Karate-club van de Tenri universiteit in Nara. Tevens werd hij technisch raadgever van de Taiiku-kai karate-club van de Keizai universiteit in Osaka.
Verder beoefende hij Goju Ryu in de dojo van zijn vader Hanshi Uchiage Kenzo in Osaka, en gaf hij meermaals les in de Kenbukan dojo van Hanshi Ujita Shozo in Wakayama.

In 1972 werd in het Steveston district van de stad Richmond - Canada het allereerste typische Martial Arts gebouw buiten Japan ingehuldigd. Aangezien Richmond de zusterstad is van Wakayama - Japan, was ook de burgemeester van Wakayama- city, namelijk Ujita Shozo, aanwezig op deze plechtige opening. Hij was zeer verwonderd dat er geen Karate-do zou worden beoefend in de nieuwe Martial Arts dojo.
Daarom verzocht Ujita Shozo, als voorzitter van J.K.F.Goju-Kai, een van zijn topstudenten om te vertrekken naar Richmond - Canada als Goodwill-ambassadeur voor Karate-do.

Zodoende vertrok Uchiage Takeshi Shihan in juni 1973 naar Canada waar hij de huisgast werd van de gerenommeerde Mr. Jim Koiima, hoofdleraar van de Canadese Judo Federatie.

Uchiage Takeshi Shihan begon in Richmond met zijn Goju-Ryu Karate-do trainingen in de achtertuin van Mr. Kojima's huis.Zes maanden later richtte hij de Steveston Karate-club op, die zou uitgroeien tot een club die zeer vele successen boekt.

Sindsdien is hij in de letterlijke zin van het woord, Karate-do ambassadeur gebleven. Hij reist heel de wereld rond om Karate-do te onderrichten.
Hij is momenteel chairman van Goju-ryu Karate-do Uchiage-Kai, dat lid is van J.K.F.Goju-Kai.

Op dit ogenblik telt Uchiage-Kai dojo's in Japan, Europa, Australië, Afrika, lndië, Zuid-Oost Azië, Noord-Amerika, Centraal-Amerika, de Caribbean en Zuid-Amerika.

Hijzelf was eveneens Kumite Referee en Kata judge van F. M. K. (The World Karate Federation).
Zijn vrouw Kayoko was lid van het Japanse Nationale Team. Zij is 6° Dan, welk de hoogste dangraad is die ooit door J. K. F. in Japan aan een vrouw werd uitgereikt.

Shihan Uchiage Kenzo ( 1920 - 2003 )

Hanshi Uchiage Kenzo's voorouders, de Imata familie, regeerden over 5 verschillende regio's van het Kawachi district in de uitgestrekte provincie Osaka.
Kenzo's vader Nao Jiro Imata werd geboren als de oudste zoon en erfgenaam van de Imata familie. Als jonge knaap verloor hij zijn beide ouders en werd opgenomen in de Uchiage familie. Zodoende werd hij Nao Jiro Uchiage.

Nao Jiro's oudste kind, Uchiage Kenzo, werd geboren in 1920. Hij was een stevige jonge kerel met een aangeboren aanleg voor sporten. Zijn interesses in de Martial Arts gingen uit naar Sumo (de meest populaire gevechtsport in Japan) en Judo.

Toen hij nog studeerde aan de Imamiya hoge school, behaalde hij reeds zijn 3° Dan in het Judo. In zijn laatste jaar werd hij 2° tijdens de All Japan High School Sumo Championships en werd hem gevraagd, door de grote Yokozuna "Tamanishiki", om een carrière te overwegen als beroeps Sumo-worstelaar. Daar bedankte hij echter voor omdat hij in 1937 had besloten om rechten te gaan studeren aan de Ritsumeikan Universiteit te Kyoto.

Daar vervoegde hij dadelijk de universitaire Karate-do club, die toen nog getraind en gecoached werd door de oprichter van het Goju-Ryu, Meester Miyagi Chojun.

Betrekkelijk vlug werd hij een van Miyagi's beste karate-do beoefenaars. Hij volgde vier jaar het karate-do onder Meester Miyagi's leiding.

In 1942 werd hij gekozen tot Team-Captain van de Ritsumeikan Karate-club, één jaar nadat Ujita Shozo dit was geweest.
Van einde 1942 tot 1945 diende Hanshi Uchiage Kenzo in het Japanse keizerlijke leger als officier met bevel over de Airforce Groundcrew.

Na zijn demobilisatie ging hij terug naar de Universiteit om zijn studies rechten af te maken en vervoegde opnieuw de Ritsumeikan Karate-club die hij 2 jaar leidde. Daarna installeerde hij zijn eigen Dojo, naast zijn huis in zijn geboortestad Osaka.

Eind jaren veertig, begin jaren vijftig, waren er 5 sterke Goju-Ryu instructeurs: Ujita Shozo, Uchiage Kenzo, Kisaki Tomoharu, Katano Kinkichi en Okamura Mitsuharu.
Deze vroegen hun senior medestudent Yamaguchi Gogen hen te begeleiden als coach tijdens hun rondreizen om zich met andere karate-clubs te meten en te wedijveren (toen vocht men nog tot knock-down). Zij waren hierbij zeer succesvol.

Niet in het minst daar zij het vrije gevecht onder Yamaguchi Gogen reeds lang beoefenden en beheersten. Het is grotendeels dankzij dat succes dat Goju-Ryu Karate-do het respect en de reputatie verwierf, waarop het nu nog steeds kan bogen.

Momenteel telt het Goju-Ryu Karate-do ongeveer 800.000 beoefenaars over de gehele wereld.

Grootmeester Uchiage heeft ongeveer 60 jaar van zijn leven gewijd aan het beoefenen en onderrichten van Meester Miyagu's Goju-Ryu. Hij was coach van het japanse team dat de 4° wereldkampioenschappen W. U. K.O. won.

Hij behoorde tot één van de twee hoogst gegradueerde van de All Japan Karate-do Federation (J. K. F.). Hij werd opgenomen in de Nippon Budokan Budo Korosho (Japan Martial Arts Award) in 1987, als enige individu voor Karate-do.

Helaas is hij in oktober 2003, op 83 jarige leeftijd heengegaan. Hij was de laatst levende leerling van Meester Miyagi Chojun. Dat de karate-wereld in het algemeen en het Goju-Ryu in het bijzonder hierbij een groot meester verloren heeft, staat buiten kijf.

 

Karate beoefenen kan niet zonder respect voor de tegenstander.
Met zelfbeheersing en doorzettingsvermogen leert men kracht, snelheid en reactievermogen te ontwikkelen. De beoefening van Karate geeft harmonie van lichaam en geest. Hoe meer men traint, hoe meer vorderingen men maakt. Behalve een grote technische vaardigheid en kennis maakt het evenwicht tussen geest en lichaam iemand tot een gewaardeerd karateka.

 

slide up button